Sådan vedligeholder du granit

Sådan vedligeholder du granit

Granit er natursten, som er skabt af jorden gennem millioner af år. Det har været længe undervejs og holder i virkeligt mange år. Det er et utroligt stærkt materiale, som er kendt for sin styrke og holdbarhed. Det kan bruges både inden- og udendørs. Men den store styrke gør det helt perfekt til udendørs brug i et skandinavisk klima, hvor det som belægningssten udsættes for meget regn, vind og svingende temperaturer. Det kan granitten sagtens holde til. Men for at holde granitten sund og rask, flot og pæn, skal du sørge for at vedligeholde den. Uanset om det er en flise, et trappetrin eller en brosten. Men bare rolig indsatsen er i den lave ende.   

Her giver vi nogle gode råd til hvordan du vedligeholder granitsten: 

Ukrudt
På udendørs naturstensbelægninger vil ukrudtsbekæmpelse som regel være en del af den løbende vedligeholdelse. Hvis man fejer belægningen hyppigt, er det i sig selv med til at holde ukrudtet nede. Desuden er det en fordel at lægge belægningen med smalle fuger og så vidt muligt slide belægningen jævnt over
det hele. På denne måde kan man reducere brugen af kemisk bekæmpelse i haven.

Ukrudt kan også fjernes med en gasbrænder, en mekanisk, roterende kost eller med håndarbejde. Vælger man en gasbrænder til ukrudtsbekæmpelse, skal man være opmærksom på, at stenen kan revne/springe, hvis flammen holdes for længe på samme sted.

Fugerne i belægningen bør efterfyldes jævnligt for at forhindre ukrudtsfrø i at slå rod. Hvis man spuler belægningen eller fjerner ukrudt, bør fugerne fyldes igen.

Ukrudt har nemt ved at finde rodfæste i en halvfyldt fuge, hvor det ligger beskyttet mod almindeligt slid. Derimod kan en ældre, velkomprimeret fuge være nærmest forseglet mod ukrudtsfrø.

Alger 
Algeprodukter påføres belægningen med eksempelvis en børste, en svamp, en vandkande eller en højtryksrenser på lavt tryk. Vejret skal være tørt og temperaturen frostfri. Lad midlet blive siddende på belægningen. Det er ikke nødvendigt at skylle efter. Rådfør jer altid med eksperter før brug af kemiske produkter. 

Rust
Er der tale om rustpletter, anbefaler vi at anvende AKEMI Rustfjerner. Man må aldrig ukritisk anvende syreholdige væsker på naturstensbelægninger, da flere stentyper ikke tåler syre. Rådfør jer altid med eksperter før brug af kemiske produkter. 

Olie/fedt
Olie- og fedtpletter bør suges op med papir eller klud så hurtigt som muligt. Herefter dækkes pletten med et olieabsorberende middel, eksempelvis kattegrus. Herefter kan olie- og fedtpletter gøres ren med AKEMI Olie og Fedtfjerner.

Tyggegummi
Tyggegummi kan lettest skrabes af natursten, når vejret er koldt og temperaturen under frysepunktet.

Vinterforanstaltninger
Om vinteren skal man undgå at anvende saltholdige midler til glatførebekæmpelse. Vi anbefaler i stedet at sprede grus på belægningerne.

 

OBS: Det er vigtigt der ikke bliver brugt materiale med syre i, da det kan ødelægge granitten – dette gælder både for fliser, brosten, trappetrin eller andet.

Tilbage til blog